Miksi koodauksen harrastaminen on hauskaa

Jos joku puhuu koodauksesta  tai ajattelet koodaria työssään tai harrastamassa, mieleesi ei ehkä ensimmäisenä tule, että tässä pidetään nyt hauskaa. Koodauksen hauskuus perustuukin sen vaikeuteen. Mikään ei ole koskaan helppoa ja tästä syystä onnistumisen kokemukset ovat sellaisia, että tekisi mieli poksauttaa tuubillinen konfettia ilmaan ja tanssia voitontanssi. Koodauksen koukuttavuus puolestaan perustuu siihen, että tiedät, että se mitä haluaisit saada toimimaan on mahdollista, mutta et vielä tiedä miten, vaikka olet varma, että kun vaan tarpeeksi mietit, ratkaisu löytyy. Kun ratkaisu sitten löytyy, koodarista tuntuu vähintään viisi minuuttia, että hän on maailman onnellisin ja viisain ihminen.

Mikä mikä, miksi ei toimi!!!

Koodaaminen on äärimmäistä aivojumppaa. Kun pääsee flow-tilaan, ei näe eikä kuule mitään. Koodari poraa aivojensa  syövereihin tapahtumaketjuja eli algoritmeja samalla kun kirjoittaa sitä koodina muistiin. Jos koodarin keskeyttää kesken tapahtumaketjujen miettimisen, koko komeus possahtaa poikittaisina bitteinä ilmaan ja hän joutuu aloittamaan ajatusketjun alusta. Mutta jos koodari on saanut kirjoitettua ajatuksensa jo koodina muistiin ja se vielä toimii hänen haluamallaan tavalla, algoritmi on siinä ja hän voi tanssia voitontanssinsa ja pitää hetken euforisen tauon. Tämän jälkeen siirrytään sitten miettimään seuraavaa pähkinää, koska eihän pelissä tai ohjelmassa toimi vielä moni muu asia.

Mutta sitten kun kaikki toimii, koko komeus on valmis ja koodari tietää sen olevan lukuisten puristusten yhteistuotos, koodarilla on super hauskaa ja hän on vähintään itse todella tyytyväinen lopputulokseensa. Tyytyväinen, kunnes hän itse tai joku toinen testaa hänen tuotostaan vähän uudella tavalla, löytää virheen ja koodari pääsee virheenkorjauspuuhiin. Sekin on toki kovin koukuttavaa ja koodari saattaa herätä keskellä yötä (jos on malttanut mennä nukkumaan) tietäen millä koodirivillä virhe sijaitsee. Silloin koodari tuntee omaavansa vähintäänkin supervoimia.

Aaa!!! Vähänkö olen viisas!

Ennen kuin koodauksen hauskuuteen pääsee täysillä käsiksi, sekä lapsi- että aikuiskoodaajan pitää kuitenkin opetella ohjelmoinnissa tarvittavat perusrakenteet ja ohjelmointiympäristöjen toimintalogiikka, jotta koodausideansa pystyy kirjoittamaan algoritmeina ja koodinsa pystyy suorittamaan ja testaamaan. Tähän vaiheeseen suosittelen kaikille koodauksesta kiinnostuneille sekä lapsille että aikuisille koodauskurssia tai koodausta osaavan kaverin tukea, jotta tulevana koodarina opit näkemään metsän puilta eli koodauksen idean syntaksilta, pääset toteuttamaan koodausideoitasi, etkä väsy heti alkumetreillä miettimään, miten jokainen pikku perusjuttu toimii.

Ohjelmoinnin perusrakenteita ja helppoja algoritmeja pystyy nykyään opiskelemaan hauskasti ja helposti lapsille ja nuorille suunnitelluissa visuaalisissa opetusympäristöissä . Näissä ympäristöissä yllä kuvailemaani koodauksen hauskuuteen pääsee nopeasti käsiksi. Alla pieni videoesimerkki visuaalisella ohjelmoinnilla koodatusta pelistä Scratch-ohjelmistoympäristössä.

Tie kokeneeksi, monimutkaisia järjestelmiä koodaavaksi koodariksi vie kuitenkin vuosikausia, mutta jos koodauspähkinöiden ratkomisesta nauttii, on matka hauska ja antoisa. Ja kun alkaa jo suht hyvin osata, saattaa omilla koodeillaan alkaa tienatakin tai harrastuneisuuden voi kääntää ihan kivatuloiseksi ammatiksi.

Miten Kodareilla opetetaan koodausta

Koodaus on lasten ja nuorten ryhmäharrastuksena uusi ja moderni tapa harrastaa. Koska koodausharrastuksella ei ole pitkiä perinteitä, jokainen lasten ja nuorten koodikoulu on kehittänyt oman koodausopetuspedagogiikkansa sekä kurssisysteeminsä.

Kodareiden opetus perustuu tasokurssisysteemiin, jossa 5-7 -vuotiaat oppilaamme aloittavat pikkukodarit-tasolta ja 8-14 -vuotiaat Kodarit 1 -tasolta, josta heillä on samalla viikkoaikataulupaikalla harrastaen mahdollisuus jatkaa harrastustaan taso kerrallaan black belt -tasolle, jolla voi pysyä niin kauan kuin harrastus tuntuu mielekkäältä. Stars-tasomme oppilaat ovat meillä useita vuosia harrastaneita 15-20 -vuotiaita oppilaita, jotka koodaavat jo uralasit silmillä.

Pikkukodarit ja Kodarit 1-4 tasoilla on oma vuosien saatossa huippuunsa hiottu ohjelma. Tasojemme kuvaukset löydät kurssiohjelmat -sivultamme.

Black belt ja Stars -tasoilla on tarjolla jokaiselle kaudelle aina jotain uutta, hauskaa, trendikästä ja hyödyllistä. Ensi syksynä harjoittelemme Starsien kanssa tekoälyavusteista ohjelmointia, josta on varsinkin junioritason koodareille uran alkutaipaleella hurjasti hyötyä. Black belttien kanssa käytämme suosittua React.js JavaScript-kirjastoa, jolla teemme retroihin autopelikortteihin perustuvan kissakorttipelin.

Kodareiden kehittämä tasokurssisysteemi sekä käyttämämme pedagogiikka ovat saaneet arvostetun Education Alliance Finland, Pedagogical Quality -setrifikaatin, joka todistaa opetuksemme olevan maailmanluokkaa. Kodareiden pedagogiikkaan kuuluu, ettei meillä ole pääsykokeita eikä tasolta toiselle testejä, eli kaikki oppi on aina kotiin päin, eikä ketään jätetä ikinä jälkeen. Tällöin oppiminen on rentoa, eikä oppilaiden aivokapasiteettia kulu porukasta putoamisen tai testien reputtamisen pelkäämiseen.

Miksi koodausta kannattaa harrastaa

Meidän maailmamme digitalisoituu eksponentiaalista vauhtia, mikä näkyy siinä, että me käytämme älylaitteita, tietokoneita, näistä laitteista löytyviä sovelluksia sekä tekoälyä jokapäiväisiin toimintoihimme. Mutta miten digitalisoituminen sitten liittyy koodaamiseen? Vastaus on, että koodi on näiden älylaitteiden ja niissä olevien sovellusten äly ja ne piirtävät, joilla on koodia. Tekin olette ehkä törmänneet kaveriin, jolla olisi uusi mahtava sovellus tai peli-idea, mutta kun vaan löytäisi jonkun, joka sen koodaisi. Kodareiden 5-20 -vuotiaat oppilaat ovat tulevaisuuden aikuisia, joilla tätä ongelmaa ei tule olemaan. He pystyvät suunnittelemaan ja toteuttamaan uudet peli- ja sovellusideanitse ja löytävät lopun koodaustiimin kaveripiiristään.

 

Miten aloittaa koodausharrastus Kodareissa

Kodareiden seuraava tasokurssikausi alkaa maanantaina 28.8.2023. Tätä ennen järjestämme ilmaisia aloittelijatason kokeilutunteja kaikissa seitsemässä lähiopetuspisteessämme sekä verkossa.

Kodareilla on lähiopetuspisteitä Helsingissä, Espoossa, Tampereella, Turussa, Oulussa, Jyväskylässä sekä Hämeenlinnassa. Kaikki lähiopetustuntimme ovat hybriditunteja, joille voi osallistua myös verkon välityksellä mistä päin Suomea tai maailmaa tahansa. Syyskauden 2023 hinta, joka pitää sisällään 15 viikottaista koodaustuntia, on 290€.

Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan:

Jos kiinnostuitte koodauksesta harrastuksena, voitte ilmoittautua ja lukea tasokursseistamme lisää Tasokurssit-sivuiltamme.

Jos haluatte kokeilla, millaista koodauksen harrastaminen on ilmoittautukaa  ilmaiselle kokeilutunnille.

Jos sinulle jäi jotain kysyttävää tai epäselvää minä ja kurssikoordinaattorimme Soile Kutila olemme aina valmiita vastaamaan kysymyksiinne 🙂

Hyvää alkavaa ja innostavaa syksyä toivotellen,

Suvi Syrjäläinen
Toimitusjohtaja, Kodarit
0408034625
kodarit@kodarit.fi

Soile Kutila
Kurssikoordinaattori, Kodarit
050 547 7678
kodarit@kodarit.fi

Miksi koodauksen harrastaminen on hauskaa