Miksi koodausta pitää nyt opettaa kaikille?
Minua on pyydetty nyt syksyllä puhumaan isoon tilaisuuteen aiheesta miksi koodausta pitää opettaa lapsille ja nuorille.
No miksi sitten pitää?
Käytän esimerkkinä kielten opetusta, jota on aikoinaan aloitettu opettaa koko kouluja käyvälle ikäryhmälle, koska maailman on nähty kansainvälistyvän siten, ettei ilman kielitaitoa tulevaisuudessa enää pärjää. Olemme eläneet aikoja, jolloin aikuiset ovat joutuneet käyttämään kääntäjän tai tulkin palveluja, jos heillä on ollut tarve kommunikoida vieraalla kielellä. Nykypäivänä englanninkielen taitoa tarvitaan lähes ammatissa kuin ammatissa, koska kollegamme ja asiakkaamme eivät hyvin todennäköisesti ole kaikki suomenkielisiä. Eli vaikka et tee englannin kielen parissa töitä, eli et ole kääntäjä tai tulkki, sitä pitää sitä osata tai jos et osaa, joudut todennäköisesti haastavaan tilanteeseen suomea puhumattoman asiakkaan tai vaikkapa joukkuetoverin kanssa.
Nyt maailman nähdään tulevaisuudessa digitalisoituvan siten, että koko peruskoulua käyvän ikäryhmän uskotaan tarvitsevan taitoa kommunikoida tietokoneiden kanssa. Suuri osa nykypäivän aikuisista ei taitoa hallitse ja niinpä tarvittava palvelu joudutaan ostamaan ohjelmistoammattilaisilta. Esimerkiksi jo nyt alan kuin alan pienyrittäjät, joilla on syytä olla oman yrityksen näköiset päivittyvät kotisivut, verkkokauppa, ajanvaraus ja mainostusta verkossa, hyötyvät hurjasti sekä ajallisesti että rahallisesti, jos heillä tai heidän työntekijällään on ohjelmointitaitoja.
Toinen esimerkki jota käytän on, että useat meistä ajattelemme siivoamisen, ruoanlaiton tai käsillä tekemisen olevan perustaitoja, joita lapsille pitää opettaa, jotta he voivat tehdä niitä itse, vaikka nykypäivänä kaiken voi ostaa myös valmiina tai palveluna. Näiden asioiden kohdalla ajattelemme, että itse tekemällä säästämme rahaa ja saamme juuri itsemme näköisen lopputuloksen. Sama pätee myös ohjelmointiin. Eli jos osaamme ohjelmoida, voimme tuottaa itsellemme ilmaiseksi sellaisia ohjelmistoratkaisuja kun tarvitsemme. Mitä nuo ratkaisut sitten voisivat olla? No esimerkiksi kotiautomatiikkaa tai mielenkiinnon kohteisiimme liittyvä internetsivusto. Tai vaikkapa töiden hakeminen. Asiakkaani pyysi minua koodaamaan hänelle hauskan monivalintakyselyn työnhakemistarkoituksessa. Jos hän olisi omannut perus web-ohjelmointitaidot, hän olisi voinut tehdä sen omille työnhakusivuilleen itsekin ja päivittää kyselyä aina uutta työnakua varten, jos työpaikka, johon kyselyn tilauksesta tein, ei vielä natsannut.
Kaikkea ei tietenkään tarvitse perustella vain hyötynäkökulmilla, vaan kuten lukeminen tai liikunnan harrastaminen, ohjelmointikin on hauskaa ajanvietettä varsinkin silloin, kun ei ole suuria aikataulupaineita saada jotain valmiiksi. Omien aivojen haastaminen on ihanan koukuttavaa ja koodia on vaikea laskea käsistään, ennenkuin käsillä oleva ohjelmointipähkinä on ratkennut. Lopputulos tälläisestä hauskasta ohjelmointiprojektista voi sitten olla vaikka jälkikasvun kanssa yhdessä koodattu robotti tai peli.
Mutta jos palaamme sihen, miksi kaikkia nyt opetetaan peruskoulussa ja tulevaisuudessa todennäköisesti monissa jatko-opiskeluopinahjoissakin ohjelmoimaan on, että ohjelmoinnin osaamisesta halutaan tuleville sukupolville yleissivistykseen kuuluva perustaito, jota jokainen on joskus edes kokeillut. Eli samaa tapaan kun jokainen peruskoululainen on kokeillut kotitaloustunnilla ruoanlaittoa tai musiikin tunnilla laulamista ja soittamista. Ja saattaahan olla, että maailmamme tosiaan muuttuu vielä sellaiseksi, että työpaikkailmoituksissa ohjelmointitaitoja kysytään samalla tavalla kuin kielitaitoa nykyään kysytään.
Jos ohjelmointi harrastuksena kiinnostaa, Kodareiden syyskausi starttaa Helsingissä ja Tampereella ensi viikon maanantaina 28.8.2017.
Lasten kursseista lisää täältä.
Aikuisten ja nuorten kursseista täältä.
Yrityksille ja yhteisöille räätälöidyistä kursseista täältä.