Koodausoppimisympäristö Kodarit
Meillä kävi viime viikolla vieraita. Tampereen ammatillisen opettajakorkeakoulun aikuisopiskelija Kati Aaltonen halusi tehdä oppimisympäristöharjoitteluraporttinsa Kodareista.
Alla Katin raportti yhdestä tavallisesta keskiviikkoillastamme <3
22.11.2017, kello 16-18
Aihe: Tutustumiskäynti tietokonekerho Kodareiden harjoituksiin
Paikalla yrittäjä Suvi Syrjäläinen, ohjaaja Ilari Ala-Vehmas ja harjoittelija Lauri Toivola
Pimeänä keskiviikkoiltana astuin kadulta suoraan tietokonekerho Kodareiden harjoituksiin. Paikalla oli kahdeksan 10-14 -vuotiasta osallistujaa opettajan kanssa. Tyttöjä ja poikia, enemmän poikia. Saapuessani paikalle tunti oli alkamassa, joten otin paikkani luokan nurkassa. Tila näytti mukavalta, olohuonemaiselta ohjelmiointitilalta. Huoneen toisella sivulla oli kaksi neljän hengen työskentelyyn sopivaa työpöytää, ja yhdellä seinällä oli työpiste vielä kuudelle. Oppilaat istuivat mukavilla pyörivillä nahkatuoleilla, joilla pystyi hyvin kääntymään minne halusi. Videotykki heijasti esimerkkiä seinälle, ja se oli hyvin kaikkien nähtävillä. Tila oli sopivasti valaistu niin, että screenin sisältö erottui hyvin. Katossa oli hauskat pallovalaisimet ja seinällä kolme värikästä taulua. Jokaisella opiskelijalla oli käytössään kannettava tietokone, johon oli valmiiksi asennettu tarvittavat ohjelmat. Tietotekniikan opettamisessa hyvin toimiva nettiyhteys on pakollinen. Ryhmää veti reipas opettaja, tietotekniikan teekkari Ilari, jonka puhe oli selvää ja kuuluvaa. Oppilaat selvästi pitivät opettajasta ja siitä mitä olivat tekemässä. Lapset koodasivat nettisivuja, ja selvästi oli termit ja alkeet jo hyvin hallussa. Uudet asiat Ilari selitti lyhyesti ja selkeästi, uudestaan jos oli tarpeen. Oppilaat näyttivät toimivan luontaisesti pareittain, juttelivat tekemästään vieruskaverille. Kun kysyttävää opettajalta tuli, kysymys esitettiin heti, ja vastaus tuli selkeästi ja kannustavasti.
Puolen aikoihin paikalle saapui myös itse yrittäjä Suvi Syrjäläinen, ja siirryimme alakertaan jutustelemaan. Alakerrassa oli muhkea mukava sohva ja löhöilypaikkoja, televisio, pelikonsoli ja värikkäitä tyynyjä. Suvi kertoi meneillään olevasta kirjastokiertueesta, jossa ohjelmointia opetetaan Tampereen alueen kirjastoissa kaikille halukkaille, ja kouluvierailuista. Ohjelmoinnin opetus lisättiin vuoden 2016 alusta peruskoulun opetussuunnitelmaan niin, että ohjelmointia pitäisi opettaa kaikille. Käytännössä opettajien resurssit opettaa uusia kieliä kaiken muun ohessa on hyvin rajalliset, joten jotkut koulut ovat ratkaisseet asian tilaamalla opetuksen esimerkiksi Kodareilta. Kouluissa käydään muutaman kerran ja opetus hoituu sillä, opettajista suurelle osalle uudessa opetussuunnitelmassa on paljon muutakin uutta haastetta. Tavoite on että koodaus kuuluu kaikille, mutta koodauksen opettaminen vaatii ohjelmoinnin opettelua, ymmärtämistä ja asian opettaminen on perusopettajalle turhan iso haaste. Kodarit on tehnyt myös ohjelmoinnin oppaan kouluille.
Kodarit on ohjelmoinnin opetusta tarjoava yritys. Se tarjoaa kursseja lapsille, nuorille ja aikuisille. Kyse on nimenomaan ohjelmoinnista, ei vain pelaamisesta tai videoiden katselusta. Ryhmät muodostetaan tasojen (1-4) mukaan, lisäksi samanikäiset sijoitetaan samaan ryhmään. 6-8 -vuotiaille on lisäksi oma Pikkukodarit-ryhmä, jolle voi osallistua oman aikuisen kanssa tai yksikseen. Tänä vuonna järjestettiin myös kursseja, jotka ovat suunnattu erityisesti lapsille yhdessä äidin kanssa. Yhdellä kurssilla on 15 opetuskertaa, kukin tunnin kerrallaan. Lisäksi kesällä järjestettiin viikon mittaisia koodileirejä, joissa päivittäin koodattiin ja touhuttiin paljon muutakin. Kurssilla ryhmän maksimikoko 12 oppilasta, mitä Syrjäläinen piti ehdottomana maksimina ryhmätyöskentelyn kannalta, pienemmillä vähemmänkin on tarpeeksi. Yritys toimii asiakasrahotteisesti, tulot tulevat kurssimaksuista.
Viideltä ovelta kuului lasten iloiset heipat, ja siirryimme takaisin yläkertaan. Seuraava ryhmä oli aikuisten ryhmä. Oppilaita oli seitsemän, ja mukana oli vielä ohjaustehtäviin perehtymässä oleva Lauri. Opiskelijoista vain yksi oli mies, ja heidän keski-ikänsä oli ehkä kolmekymmentä. Tunnelma oli edelleen rento, aikuiset kuuntelivat tarkasti, hiljaa ja tekivät harjoituksia keskittyneesti. Opettajan lauseet ja selitykset olivat huomattavasti paljon pidempiä ja tarkempia, mikä näytti sopivan mainiosti iän jo rauhoittaneille oppilaille.
Tunnelma molemmissa ryhmissä oli leppoisa, avoin ja ehdottomasti kannustava. Ohjelmoinnin harrastajat kaipaavat selvästi matemaattisloogisia haasteita, joita varsinkaan perus-peruskouluryhmässä ei välttämättä tässä asiassa ole mahdollista tarjota. Viime päivinä mediassa on taas oltu huolissaan lasten liiasta ruutuajasta ja peliriippuvuudesta, mutta täällä oli selvästi kyse jostain muusta: luomisesta, rakentamisesta, opettelusta, säätämisestä, mielikuvituksesta, oppimisesta. Toiminta oli kaukana passiivisesta kuuntelemisesta, tai kuuntelemattomuudesta. Oppimisympäristöajattelun materiaaleissa mainittu ryhmän inkluusio näkyi kauas, täällä tehtiin kavereiden kanssa jotain kivaa yhdessä. Syrjäläisen mainitsema kiusaamisen nollatoleranssi oli uskottava, täällä saa kysyä, olla syvällinen, ujo ja kiltti jos niin haluaa, oppia ja osata hienoja juttuja.
Illalla oli luvassa vielä 8-10 -vuotiaiden ryhmä, kahdeksan reipasta lasta, joilla vauhtia, virtaa ja omaa tahtoa näytti olevaan käytettäväksi illasta huolimatta vielä tähänkin. Nämäkin olivat innoissaan, aluksi kuultiin muutama hyvin perusteltu toive siitä, että jos koodattaisiinkin robotteja tällä kertaa. Syrjäläinen lupasi ajankohdan milloin tätä tehdään. Selvästi nyt tarvittiin myös kasvattajaa, kurinpitoakin, lyhyempää vasteaikaa ja sitä toista aikuista, jona toimi harjoittelija Lauri. Poistuin pian paikalta, vaikka olisin mielelläni viihtynyt pidempäänkin. Mielessä oli kysymys, miksei tällaista ollut omassa lapsuudessa?
Kati Aaltonen
Tampereen ammatillisen opettajakorkeakoulun opiskelija
Kevään 2018 lasten, nuorten ja aikuisten kursseille Tampereelle, Helsinkiin ja Hämeenlinnaan ilmoittautuminen auki.
Yrityksille ja yhteisöille järjestettävistä räätälöidyistä koodausopetuspaketeista lisää täältä.